Boyun Ağrısı nasıl geçer? Evde boyun ağrısı için neler yapabilirsiniz?

28 Haziran 2021by Dr. Erkan Gürgen0

Boyun ağrıları çok yaygındır ve genellikle uzun bir sürecin sonunda ortaya çıkar. Kötü duruş, kasların zayıflaması, stres, uykusuzluk ve disk yıpranması gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak boyun ağrısı gelişebilir.

Boyun ağrıları genelde tek başına çok ciddi bir sorun olmamakla birlikte, beraberinde kol veya bacaklara uzanan ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik, kilo kaybı, ateş gibi belirtiler varsa ve travma sonrası başlamışsa bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına başvurmanız gerekir.

Aslında hepimizin alabileceği basit önlemlerle boyun ağrılarının önüne geçebilir ya da varsa boyun ağrılarımızı hafifletebiliriz.

Boyun Ağrısı çekmemek için yapabilecekleriniz

Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın: Teknoloji çağında hem işte hem de evde ya bilgisayar başındayız ya da telefonda mesajlarımıza bakıyoruz. Hem çalışırken hem de evde gün içerisinde 20-30 dakikada bir kalkıp biraz hareket ederseniz boynunuzun uzun süre sağlıksız pozisyonda kalmasını önleyebilirsiniz. Benim Instagram sayfamdaki egzersiz önerilerine bakmanızı tavsiye ederim.

Ergonomiye dikkat: Bilgisayar ekranını göz hizasına getirin ve fare uzanmak zorunda kalmayacağınız şekilde elinizin altında olsun. Klavye fare kullanırken bileklerinizin düz bir açıda olmasına dikkat edin.

Mobil cihazlarınızı kullanırken: Telefonunuzla konuşurken kulaklık kullanın veya hoparlörü açın. Tableti kambur ve başınız öne eğik pozisyonda kullanmayın.

Göz numaranızı her yıl kontrol ettirin: Gözlük kullanmanız gerekiyorsa gözlük derecenizin güncel olduğundan emin olun. Gözünüz bozulduysa ya da gözlüğünüzün numarası değiştiyse okurken yakınlaşmak ya da uzaklaşmak için boynunuzu kasabilirsiniz.

Yastık kullanırken: Sert ve yüksek yastıklardan kaçının. Yastıksız yatmak da iyi değildir. Yan yatarken boynunuzun yatağa paralel olacağı yükseklikte ve orta sertlikte bir yastık faydalı olacaktır.

Spor yaparken: Boynumuzu zorlayacak hareketlerden, özellikle Upright Row ve Up Pul Down egzersizlerinden uzak durun. Diğer hareketlerde sınırlarınızı zorlamayın.

Uyku kalitenize önem verin: Uyku bozuklukları kas iskelet sistemi ağrılarına neden olabilir. Uyurken boynunuzun terleyip üşümemesi ve rüzgarda kalmaması gibi noktalara dikkat edin.

Susuz kalmayın: Omurgamızda bulunan diskler doğduğumuz zaman yaklaşık %80 oranında su içerir. Yaşımızın ilerlemesi ile disklerin su içeriği azalır ve diskler yıpranır. Her gün yeterli miktarda su içmek tüm vücudumuz için faydalıdır.

Magnezyum alın: Boyun ağrılarının büyük bir çoğunluğu kas gerilmesi veya kas spazmına bağlıdır. Magnezyum ise kasların gevşemesine yardım eder. Meyve, sebze, soya, fasulye ve tahıllar magnezyum açısından zengindir.

Boyun Ağrısı Tedavisi İçin Diğer Yöntemler

Ağrı Kesiciler: Asetaminofen ve non-steroid anti inflamatuar grubu ağrı kesiciler boyun ağrısının kontrol altına alınmasında ve kişinin günlük yaşam aktivitelerine dönmesinde etkilidir. Ek hastalıklarınız ya da kullanmakta olduğunuz diğer ilaçlarla etkileşim riski açısından doktor tavsiyesi olmadan bu ilaçları kullanmayınız.

Fizik Tedavi ve Boyun Ağrısı: Ultrason terapisi ve diğer ısıtıcı tedaviler, elektroterapi (TENS), manuel terapi ve traksiyon boyun ağrılarında uygulanabilen fizik tedavi yöntemleri arasındadır. Bu tedavilere başlamadan önce bir FTR (Fizik Tedavi Rehabilitasyon) uzmanına muayene olmanızı öneririm.

Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri: Eğer bir uzmana göründükten sonra boyun ağrınızın omurgadan kaynaklı olmadığı anlaşılırsa, akupunktur, kuru iğne tedavisi, nöral terapi ve proloterapi gibi yöntemler bu alanlarda sertifikalı hekimler tarafından seçilmiş hastalarda uygulandığında yarar sağlayabilmektedir.

Ne zaman ameliyat gerekir?

Başta da söylediğim gibi, boyun ağrınız fıtıktan kaynaklıysa, kollara doğru yayılan şiddetli ağrı, kollarda uyuşma, güç kaybı ve kaslarda hacim kaybı olursa cerrahi müdahale gereklidir. Böyle bir durumda başka tedavilere yönelerek vakit kaybetmemenizi şefkatle öneririm. Geçmiş olsun…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://www.erkangurgen.com/wp-content/uploads/2022/12/Erkan-Gurgen-Brand-Logo-Black-640x181.png

Tüm Hakları Saklıdır 2022. Desing By Altechin